• Terugblik

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Terugblik festiviteiten 700 jaar Hooglandse kerk

De festiviteiten ter gelegenheid van het 700 jarig bestaan van de Hooglandse kerk zijn achter de rug, een herdenking met vele culturele en maatschappelijke activiteiten, een tentoonstelling en de uitgave van een jubileumboek. Op deze pagina een terugblik op de activiteiten die zijn geweest met video’s en foto’s.
De video’s en foto’s zijn van Rob Pijpers en Niek Bavelaar.

Terugblik:

Tentoonstelling top

Van juni t/m september was er een tentoonstelling die door vele mensen is bezocht.

Kerk in licht top

Op 3 september werd de feestweek geopend door een geweldige lichtshow met muziek. Deze lichtshow was tijdens de gehele feestweek vanaf 21.00 uur te bewonderen. Een samenvatting van 10 min.

De lichtshow is verzorgd door het Blauwe Uur
De volledige show van 30 minuten kunt u hier bekijken.

Boekpresentatie “Zeven eeuwen Hooglandse kerk” top

Op 5 september werd het jubileumboek “Hooglandse kerk 700 jaar” gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan burgemeester Henri Lenferink. Een presentatie met toespraken en mooie muziek, een samenvatting van 12 min.

Jubileumconcert “Orgel & Bras” top

Een galaconcert op het zojuist in gebruik genomen Willis orgel en het koperensemble o.l.v. Joost Geevers. Het orgel wordt bespeeld door Anton Dorhnheim. Een videosamenvatting van 52 minuten.
De korte samenvatting van 5 minuten kunt u hier bekijken.

Jubileumdienst top

De afsluiting van de feestweek was een jubileumdienst, een gezamenlijke dienst van de Leidse Binnenstadsgemeente en de Ekklesia. Onderstaand een videosamenvatting van 32 minuten.
De korte samenvatting van 4 minuten kunt u hier bekijken.

Foto impressie 700 jaar Hooglandse kerk top

Een slideshow met muziek over 700 jaar Hooglandse kerk, van St Pancraskerk naar Hooglandse kerk en de rol van de kerk in de huidige samenleving. Een videosamenvatting van 18 minuten.

Hooglandse kerk in de 19e en 20e eeuw top

Een foto-slideshow van de de verbouwingen en het gebruik van Hooglandse Kerk in Leiden in de 19e en 20e eeuw. Een videosamenvatting van 6 minuten.

De kerk toen, nu en “gedroomd” top

Een maquette, speciaal gemaakt voor 700 jaar Hooglandse kerk, geeft aan hoe de kerk vroeger was, hoe die nu is en hoe die had moeten worden.

Bekijk de maquette foto’s in het groot.

Een dagje kerk … top

De kerk, een huis voor idereen. Vorig jaar hebben ongeveer 25.000 mensen de Hooglandse kerk tijdens de openstelling bezocht. Wat voor mensen zijn dat? Wat komen ze daar doen? Wat nemen ze mee. De redactie deed een dagje Hooglandse kerk, een videosamenvatting van 14 minuten.

Fotowedstrijd top

Wie maakt de mooiste foto van de Hooglandse kerk. De winnende foto ziet u onderstaand. De tien genomineerde foto’s kunt u hier bekijken.

In de categorie amateurs/hobbyfotografen kwam Patrick Herzberg als winnaar naar voren met zijn foto ‘Verstilde tijd’. Hij had de kerk van buitenaf gefotografeerd, op de hoek van de Hooglandse kerkgracht en de Moriaansteeg. “De grote kerk is terug gebracht tot één achterdeurtje”, aldus de jury. “Het is een tijdloze foto. Je zit te wachten tot er iets tevoorschijn komt. De foto is een spannende verwachting”.

PatrickHerzberg_2

In de categorie professionals ging de prijs naar Gert van der Plas met zijn foto ‘De hoogste eer’. “De kerk en omgeving in prachtig sfeervol licht”, oordeelde de jury. “De hele grote kerk en een klein bruidspaar. Fraaie compositie waar alles in zit. Zelfs de maan ontbreekt niet”.

PROGPfotografieC&J Hooglandse Kerkgracht-4

2 reacties:

  1. Rare keuzes. Eerste foto: ik zie er helemaal geen kerk in, kan ook het Paleis op de Dam zijn. Tijdloos?? Sinds wanneer hadden ze dan in de Middeleeuwen verkeersborden en Amsterdammertjes?? Er zit totaal geen spanning in de foto. Een armzalige foto van een paar deurtjes. Die stoelen rond die pilaar, daar zit veel meer spanning in.
    Tweede foto: ‘hoogste eer’??? Sfeervol licht??? Grote kerk-kleine bruidspaar, logisch: 2 meter is minder dan 45 meter. Als je werkelijk het hoge wilt verbeelden, neem dan een kiek vanaf dakterras V&D. Fraaie compositie: ja maar volgens kenners getruct. De maan? Oja, nou je het zegt.
    Of de jury kwam er niet uit en heeft in the blind gekozen of de jury heeft geen smaak. Het laatste lijkt me het ergste.

    • Joop J.Gijsman - 3 maart 2016 11:48 am

      weinig zeggende reactie, meer in het kader van “het is allemaal niks, ze doen het allemaal verkeerd.