• Ad Alblas

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Verbetering van de wereld begint bij jezelf!

Nog verdoofd door de aanslagen in Parijs voel je wisselend warme en koude golven door je heen gaan, die van compassie en die van woede. Je ziet enorm meeleven. Even denk je: ‘Moet er per sé zoiets ergs gebeuren om massaal onze menselijke verbondenheid te ervaren en uit te drukken?’
Misschien is dat zo, maar dat is geen reden om onszelf af te remmen in compassie, hoe méér hoe beter.

Wat ook gebeurt is dat we overstroomd worden met ‘veiligheidsanalyses’ en ‘angstverhalen’ van burgers: “Het komt nu wel erg dichtbij, kan dit ook in Amsterdam of Leiden gebeuren?” Moeten we de stadsgehoorzaal gaan mijden of de gezellige terrasjes in de binnenstad? Straks helemaal niet meer naar buiten gaan? Of je wapenen?

Nog erger is dat gewelddadige acties plaats vinden tegen moskeeën in Nederland. Alsof de mensen daar handlangers zouden zijn van de terroristen. Onaanvaardbaar is dit geweld in eigen land!
Wat daar tegen te doen? Wat wij proberen in Leiden: veel met elkaar te praten. Te horen hoe vol afschuw ‘onze’ moslims zijn over het geweld in de naam van Allah. En eerlijk te zeggen dat er ook heel wat geweld in naam van Jezus Christus heeft plaatsgevonden.

Toch is er iets wat nóg noodzakelijker en efficiënter is: het geweld in jezelf bewust worden, in je gedachten, in je oordelen, in je gevoel.
Die exercitie probeer ik zelf te ondernemen als antwoord op de aanslagen. Ik houd een klopjacht in mijn alledaagse doen en laten op gewelddadige woorden die uit mijn mond komen, als kogels uit een kalashnikov.
Ik probeer de schuilplaatsen van de extremistische gedachten in mezelf te omsingelen. Ik doorzoek de krochten van m’n ziel.
Dat zal de wereld niet veranderen, maar misschien wel ‘mijn’ wereld. Dat zal van invloed zijn op de mensen met wie ik samen deze wereld bewoon. Dat zij veilig zijn bij mij, door mij. Dat is enerzijds niet veel, anderzijds is dat alles.

Met een rabbijnse wijsheid: “wie één mens redt, redt een hele wereld”.