• Sensoor

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Altijd een luisterend oor en echte aandacht.

In een maatschappij waarin mensen de handen vol hebben aan zichzelf, is er voor sommige ‘onzichtbare’ mensen weinig oog meer. Mensen met verdriet, zorgen of angsten, die niemand hebben om dit mee te delen. Of de drempel is te hoog om een (gevoelig) onderwerp aan te snijden.

Al meer dan 55 jaar biedt Sensoor dag én nacht een luisterend oor en echte aandacht. Aan iedereen die dit nodig heeft. De waardevolle gesprekken worden gevoerd door ruim 900 getrainde vrijwilligers. Gesprekken gaan bijvoorbeeld over psychosociale problemen, relatieproblemen of psychische problemen. Met name eenzaamheid blijkt voor veel mensen een probleem waarover zij willen praten. Bij vrijwilligers van Sensoor kunnen zij dit laagdrempelig en anoniem doen.

Benieuwd wat de persoonlijke ervaring is van een Sensoor vrijwilliger? Lees een interview met één van onze luisterhelden.

Contact met onze hulplijn? Telefoon 0900-0767 chat en e-mail: www.sensoor.nl.
Vrijwilliger worden of meer interviews met luisterhelden lezen? www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk


Vijf vragen aan… Mirte, 20 jaar, sinds mei vrijwilligster bij Sensoor.

Waarom ben je vrijwilligerswerk voor Sensoor gaan doen?

Toen ik aan mijn studie begon leek het me leuk om de wereld verder te gaan verkennen. Omdat ik me betrokken voel bij het welzijn van anderen sprak Sensoor me aan. Een luisterend oor bieden aan de mensen die daar behoefte aan heeft, vind ik waardevol.

Wat kun jij voor mensen betekenen?

Tja…. ik denk door er in eerste instantie ‘te zijn’ voor mensen. In een Sensoor gesprek kunnen mensen vaak hun hart luchten en hun gevoel uiten. Dan vind ik het belangrijk om mensen de ruimte en het vertrouwen te geven dat zij dat kunnen delen.

Wat doet dit vrijwilligerswerk voor en met jou?

Sommige gesprekspartners zijn erg dankbaar voor het gesprek, dat geeft me veel voldoening. Aan een eind van een gesprek wil ik mensen vaak iets meegeven, zoals hun kracht die me is opgevallen tijdens het gesprek. Dat kan bijvoorbeeld hun humor zijn, of de passie waarmee iemand spreekt. Het doet onze gesprekspartners vaak goed dit terug te krijgen.

Welk gesprek is je het meest bijgebleven?

Eigenlijk herinner ik me zo 1 2 3 geen specifiek gesprek in het bijzonder. Wat me wel vaak bijblijft zijn gesprekken waarin heftige gespreksonderwerpen aan bod komen, waar de beller mee heeft leren leven. Daar heb ik dan veel bewondering voor.

Zou je dit werk aan anderen aanraden?

Ja, dat zou ik zeker doen. Ik vind het bijzonder om in contact te komen met mensen die je tijdens een telefoongesprek steun kan bieden. En naast dat je maatschappelijk betrokken bent, leer je zelf ook ontzettend veel van dit werk.