• Marleen Stelling

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Gesprek met Marleen Stelling

Marleen Stelling is presentator (EO) en theoloog. Vanaf 11 september presenteert zij wekelijks Het Vermoeden, uitgezonden op NPO2, zondagochtend om half twaalf.
Foto: WillemJan de Bruin.

Wat maakt jou gelukkig?

Geluk zit voor mij in waarnemen. Van de meest kleine, alledaagse dingen kan ik gelukkig worden. Een duif die besjes uit een boom eet, de werking van seizoenen. Ook ontmoetingen met mensen maken mij blij. Ik ben heel nieuwsgierig naar wat mensen voedt en hoe zij in het leven staan. Heel bijzonder dat ik daar als presentator van Het Vermoeden mijn werk van kan maken.

Als je iets zou kunnen veranderen op aarde, wat zou je dan willen veranderen?

Dan zou ik het denken in hokjes afschaffen. Mensen inkaderen en wegzetten, doet de rijkdom van een individu nooit recht. Volgens mij kunnen we onszelf heel goed leren om elkaar op een open manier tegemoet te treden. Dan wordt echt contact mogelijk, van mens tot mens, zonder jezelf te verliezen in status, reputatie of andere eigenschappen van ‘de buitenkant’.

Welke rol speelt religie of spiritualiteit in jouw leven?

Religie betekent voor mij dat ik me probeer onvoorwaardelijk te verbinden met mijn omgeving. Ik zeg ‘probeer’, want dat lukt natuurlijk niet altijd. Ik zit dan vooral vast in mijn hoofd met getob: moet ik niet eigenlijk iets anders doen, ergens anders zijn..? Ik probeer elke dag ‘schoon’ te beginnen en mijzelf te bevrijden van die vragen. Mijn geloof, mijn levensbeschouwing, draagt dat proces van reinigen en schoon maken. Het richt mijn blik op een realiteit voorbij ruimte en tijd die door alles heen klinkt en wezenlijk van belang is.

Hoe kijk je aan tegen de vluchtelingenproblematiek?

Het idee dat mensen zoals jij en ik in een ander land zo veel leed te verdragen hebben en weg moeten vluchten is natuurlijk onverteerbaar. Beelden uit kranten en journaals kunnen dagen in mijn hoofd blijven rondspoken. Het brengt mij ook tot het besef hoe enorm bevoorrecht je bent als je leeft in een land waar vrede is en vrijheid van het individu belangrijk wordt gevonden. Wat betreft opvang van gevluchte mensen in de rijke landen waarin wij leven, heb ik enorm veel respect voor Angela Merkel. Ze is doordrongen door moraal en medemenselijkheid en zet zich van daar uit in om te doen wat haar te doen staat. Hoe moeilijk die taak ook is; haar insteek is ontzagwekkend.

Wat draag jij bij om de wereld een mooiere plek te maken?

Een moeilijke vraag, want ik zou diep van binnen zo graag zo veel meer doen! Moeder van alle verlaten kinderen zijn, zwerfhonden opvangen, noem maar op. Ik vind het soms enorm frustrerend dat ik maar één mens ben. Maar toch, vanuit die positie doe je wat je kunt doen. In Het Vermoeden hoop ik dat ik kan laten zien wat een open gesprek van mens tot mens kan zijn en waarom dat zo belangrijk is. Een open, onbevooroordeelde houding is het startpunt van al het moois dat er tussen mensen kan ontstaan. De manier waarop ik mijn gasten benader is in die zin niet anders dan hoe ik mensen in het dagelijks leven bij de bakker of in de supermarkt probeer tegemoet te treden.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Ik voel me enorm gezegend met de mensen om mij heen en maak met hen en met mezelf bijzondere dingen mee, maar mijn mooiste herinneringen zijn vrij alledaags. Bijvoorbeeld toen ik deze zomer vanuit de zee naar de blauwe lucht boven mij keek en alle zorgen die ik zonet op het strand nog had, voelde verdwijnen. Ik kon mijn lach niet bedwingen. Dat heeft er vast heel gek uitgezien, maar toch, het is een moment dat mij ook weken later nog ontroert.