• Tamar Zaal

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Gesprek met Tamar Zaal

Tamar Zaal is een Nederlandse Moslima, ze is moeder van drie meisjes en leerkracht op de basisschool.

Wat maakt jou gelukkig?

Er zijn veel dingen waar ik gelukkig van word. In de eerste plaats mijn gezin en familie. De fijne momenten die we hebben met elkaar. Samen spelen en praten met de kinderen. Ook de kleine dingen geven een geluksgevoel, zoals een glimlach van een ander, de natuur om mij heen.

Als je iets zou kunnen veranderen op aarde, wat zou je dan veranderen? 

Bij deze vraag schieten mij twee dingen te binnen.

  • Ten eerste: respect voor elkaar. Kijk verder dan jouw wereld. tamar-zaal_220Iedereen heeft zijn eigen pad in dit leven en we moeten elkaar onderweg helpen. Ook al past dat pad misschien niet in jouw kader.
  • Ten tweede vind ik de zorg voor de natuur heel belangrijk.

Ik kan een kleine bijdrage leveren hieraan. Ondanks alle vervuiling en verwaarlozing van de natuur, zijn er veel positieve initiatieven. Zoals de actie voor de bijen van Greenpeace. Wat mij betreft zouden de ontwikkelingen nog veel beter en sneller mogen gaan, vooral op politiek gebied.

Welke rol speelt religie of spiritualiteit in jouw leven?

Ongeveer 13 jaar geleden heb ik gekozen voor de Islam. Als moslim krijg ik veel energie door de zingeving van mijn religie. Het geeft mij hoop en kracht. Door positief in het leven te staan kun je verder komen, meer bereiken.
Dit kan ik terugvinden in mijn geloof. Alles wat ik doe krijgt een diepere betekenis.

Zijn er dingen die je aangrijpen?

Vorig schooljaar heb ik gewerkt op de vluchtelingenschool in Leiden. Ik zag en sprak mensen die veel risico hadden genomen om hier naar toe te komen. Sommige vluchtelingen  waren heel gemotiveerd en hadden het Nederlands in no time onder de knie. Anderen hadden last van trauma. De dankbaarheid naar het schoolteam en de vrijwilligers was groot. De vluchtelingenopvang is inmiddels gesloten. Sommige gezinnen mogen blijven, anderen zijn naar het uitzetcentrum gegaan.
Daar heb je verder geen controle over. Het is vreselijk dat procedures soms eindeloos duren. Het frustreert mensen om jaren te moeten wachten op antwoord: mag ik blijven of niet?

Wat draag jij bij om de wereld een mooiere plek te maken?

Door mijn best te doen om een goed voorbeeld te zijn voor mijn kinderen, hoop ik dat zij weer hun steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij.
Klaar staan voor anderen, daar komen we met zijn allen verder mee.
Bij mijn werk als leerkracht draag ik kennis over aan de kinderen. Ik probeer ze dat mee te geven om positief te denken en te leren om te zorgen voor elkaar.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Het mooiste voor mij is het zien opgroeien van mijn kinderen. Het mooiste komt dus dagelijks terug! Wat een rijkdom!