• Mike di Bello

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Gesprek met Mike di Bello

Wat maakt jou gelukkig?

Als ik (denk dat ik) een bijzondere en relevant blog gepost heb. En natuurlijk als ik mijn zoon (Nick) bij me is en dat ik allemaal lekkere en verse dingen voor hem mag koken, meestal experimentele mediterraanse keuken.

Als je iets zou kunnen veranderen op aarde, wat zou je dan willen veranderen?

Valt er iets te veranderen aan de menselijke natuur? Iets veranderen zet geen zoden aan de dijk, dus moet wel iets wezenlijk en ingrijpend zijn. Mezelf tot dictator van de aarde uitroepen en het ecosysteem van de aarde redden. In ieder geval de wet tegen het ecocide aan laten nemen, een wet die door onder anderen Nederland diep in de kelders van de VN is verstopt. Kijk de documentaire van de VPRO, Tegenlicht: Op weg naar de erkenning van ecocide.

Welke rol speelt religie of spiritualiteit in jouw leven?

Ik ben niet religieus en spiritualiteit staat me tegen door alle commercie die daarom heen hangt. Maar in wezen ben ik me diep doordrongen van het wonder dat we onszelf kunnen aanschouwen en over na kunnen denken. Wezens op een kwetsbare speldenprik in een onmetelijk universum. Door de jaren heen is mijn geloven verschoven, ik geloof niet meer in een God, niet eentje met een entiteit die door een mens te bevatten is. Eerder dat het een allesomvattende onderdeel  is van ons zijn. Wat mij het meeste heeft geïnspireerd de laatste jaren is Advaita, non-dualisme en leven in het NU, het enige aanschouwend moment dat er is, de rest is maar een gedachte, beseffend dat ik niet mijn gedachtes ben om tot een diepere kern zonder oordeel te komen. De ‘waarheid’ van vandaag, is niet de waarheid van morgen.

Hoe kijk je aan tegen de vluchtelingenproblematiek?

Ik vind het schrijnend dat we in Europa het juridisch en economisch met wetten het voor onszelf (Nederland) onmogelijk hebben gemaakt om een onbeperkt aantal vluchtelingen op te nemen. We hebben vluchtelingen allemaal rechten gegeven waardoor het bijna onmogelijk wordt om ze te bieden wat we in de wet hebben bepaald, met deze aantallen althans. We zitten verstrikt in onze eigen wetgeving die het onmogelijk maakt om snel en flexibel te handelen. Wat mij betreft is iedereen welkom, geef ze een menswaardig, warm en droog onderdak, eten, onderwijs, internet en veiligheid, dat is het! En dan zien we verder…

Wat draag jij bij om de wereld een mooiere plek te maken?

Ik heb niet de illusie dat mijn bijdragen de wereld tot een mooiere plek zou kunnen maken, daar ben ik te in-significant voor en gevangen in de maatschappelijke maalstroom om brood op de plank te krijgen. Het enige is om vanuit mezelf open te staan voor mijn omgeving en zo eerlijk mogelijk de gekte van deze wereld aan de kaak proberen te stellen en mensen met elkaar te verzoenen en verbinden.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Mijn zoon, die me heeft laten voelen wat echte onvoorwaardelijk liefde is.