• Jasper Klapwijk

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Gesprek met Jasper Klapwijk

Jasper adviseert bedrijven, bestuurders en jasper-klapwijk-pgbewoners over maatschappelijk initiatief vanuit zijn eigen bureau Kantelingen. Hij is daarnaast politiek commentator. Hij is lid van de Oudekerkgemeente in Amsterdam en zingt in de Sweelinckcantorij.

Wat maakt jou gelukkig?

Van alles. Een koud biertje na een lange fietstocht. Een aai over mijn bol. Stoeien met mijn zoon. Slenteren door een stad. Iets nieuws ontdekken op het internet. De geur van een verse sigaret.

Zijn er zaken (op micro- of macroniveau waar je je aan kapot kunt ergeren? 

Treinen die voor de tijd in de dienstregeling vertrekken. Vertraging kan ik hebben, en als ik te laat ben, maak ik me nooit druk als ik de trein mis. Maar als ik op tijd op het perron kom en ik zie de trein wegrijden, dan wekt dat enorme irritatie.

Welke rol speelt religie of spiritualiteit in jouw leven?

Ik ben orthodox protestants opgegroeid. Heel gelovig ben ik nooit geweest, maar ik ben wel kerks: ik kom elke zondag in de Oude Kerk in Amsterdam. Ik bid elke dag drie keer. Ik weet niet of daar iemand naar luistert, maar ik vind het een goede gewoonte, dus dat blijf ik doen. En ik lees soms religieuze boeken, bijvoorbeeld een boek uit de Bijbel, de Kor’an, gedichten van Rumi, of de Belijdenissen van Augustinus.

Wat is volgens jou dé oplossing voor wereldvrede? 

Er is volgens mij niet één kant en klare oplossing, anders hadden we vast geen oorlog meer. Ik denk dat het helpt als mensen aardig zijn voor elkaar, elkaar helpen, en er niet van uit gaan dat de ander kwaad in de zin heeft. Daarnaast denk ik dat het ook enorm helpt om schaarse middelen eerlijk te verdelen. Ik denk ook dat de staat een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de orde. Er zal altijd geweld zijn, en daartegen moeten mensen en landen verdedigd worden.

Wat draag jij bij om de wereld een mooiere plek te maken? 

Ik zing prachtige muziek met de Sweelinckcantorij, bijvoorbeeld van Palestrina, Menselssohn, Purcell en Ton de Leeuw; om de twee weken te horen in de Oude Kerk in Amsterdam. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk bij de Volksbond, het Burennetwerk en in de Kerk. Ik help mensen het liefst heel praktisch. Bijvoorbeeld bij het ophangen van een gordijnrail, of iPad-training. En ik denk in mijn werk na over hoe mensen elkaar kunnen helpen.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

De geboorte van mijn kinderen. Ik vond dat een overweldigende ervaring. Je voelt van alles tegelijk: liefde, angst, hoop, onzekerheid… En dood en nieuw leven liggen erg dicht bij elkaar, heb ik geleerd.