• Eddo Velders

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Gesprek met Eddo Velders

Wat maakt jou gelukkig?

Als ik mensen zie die dankbaar zijn word ik gelukkig. Ze zijn dankbaar met hun partner, voor de mensen die af en toe bij hun langs komen en houden zich vast aan het positieve. Dat is ook mijn levenshouding. Soms loop ik helemaal leeg op mopperaars en mensen die eisen dat ik aandacht aan ze besteed. Ik kan daar slecht tegen. Als ik mag kiezen wat ik doe en wie ik ontmoet ben ik bereid een stap extra te zetten. Dan krijg ik energie in plaats van dat het energie kost. Daarnaast kan ik enorm genieten van de koe in de wei, de roodborst in de struik en de gans in de lucht.

Als je iets zou kunnen veranderen op aarde, wat zou je dan willen veranderen?

Mensen uitdagen meer in balans met hun natuurlijk omgeving te leven. Als ik op straat loop raap ik vrijwel elk papiertje of leeg fles op. Ik kan niet tegen afval op straat of in de natuur. Dat doe je toch niet, laten we Nederland Schoon houden. We hebben als mensen toch al zoveel ruimte ingepikt van de natuur. Met mijn voorbeeld wil ik anderen uitdagen om dat te volgen. Fiets je vanavond mee naar Leiden?

Welke rol speelt religie of spiritualiteit in jouw leven?

Religie helpt mij verwonderen, houdt mij bij mijn dankbaarheid en weg bij vanzelfsprekendheid. Mijn geloof en geloofsverhaal is de grondtoon voor mijn leven. Ik wil andere mensen zien als deel van dezelfde schepping als waar ik deel van uitmaak. Ik wil graag insluiten en niet uitsluiten. Ik zie ook dat dit grote idealen zijn en geef mezelf ook de ruimte om te groeien. Niet alles hoeft in één keer goed te gaan, fouten maken mag. En ik blijf proberen, vallen, opstaan, vallen, opstaan, vallen en weer opstaan. Zo leer ik keer op keer.

Wat zou voor jou ultiem geluk betekenen?

Een kano, beetje eten en een paar prachtige meren. Ik heb niet zoveel nodig. Ik prijs me gelukkig met de luxe die mij omringt. Een vaatwasser, een wasmachine en elektrische tandenborstel daar ben ik blij mee. Een vakantie met een kano, wat brood en prachtige natuur brengt het leven snel terug tot haar essentie. Dat brengt het gevoel ‘deel zijn van een groter geheel’ makkelijker dan mijn dagelijkse leven waar de adrenalinespiegels soms veel te hoog zijn. Onthaasten en terug naar de essentie brengen me dicht bij mijn ultieme geluk. Lieve mensen om me heen helpen daar overigens enorm bij.

Wat draag jij bij om de wereld een mooiere plek te maken? 

Zuinig omgaan met datgene dat mij in bruikleen is gegeven. Ik zie de schepping als een plek waar ik een poosje deel van uit mag maken. Ik probeer daar netjes mee om te gaan, niet te knoeien. Zuinig met energie, op de fiets in plaats van met de auto, in de trein en de tram. Dat biedt ook als voordeel dat je andere mensen tegen komt. Dat voorkomt dat ik alleen mensen vanuit mijn eigen netwerk ontmoet. Dat houdt me fris en verbreedt mijn kijk. Dit heeft ook een irritante keerzijde. Bij een grote auto zie ik als eerste CO2 uitstoot en laat me dan niet verrassen door het mooi ontworpen uiterlijk. Dan lijk ik wel een fundi.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

De geboorte van onze kinderen was een hele mooie gebeurtenis. Beiden thuis geboren in ons bed op krukken. Ploep en opeens ben je vader en moeder. Een wonder, een nieuw mens, een geschenk van het leven. Op dat moment kijk je god in de ogen. Bij het overlijden van mijn moeder ervoer ik iets soortgelijks. Ineens was ‘het’ er uit. Het begin en het einde van het leven mee maken zijn zo erg intieme en markante momenten voor mij. Prachtig en bijzonder om mee te maken.