• David de Greef

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Gesprek met David de Greef

Wat maakt jou gelukkig?

Er is enorm veel wat me gelukkig maakt. Ik kan euforisch gelukkig worden van enorm kleine en grote dingen. Van clichés zoals mijn gezin, mooi weer, nieuwe schoenen, eten koken voor vrienden. Maar het meest gelukkig word ik denk ik van het hebben van kleine schatjes. De vulpen en zippo van mijn vader die ik van hem ‘gestolen’ heb toen hij moest verhuizen en ik met mijn zus een paar dagen bezig ben geweest zijn huis op te ruimen en in te pakken omdat hij dat zelf niet meer kon en die ik altijd bij me heb. En fietsen. Ik word enorm gelukkig van hard fietsen. En het leven. Het leven maakt me gelukkig uiteindelijk. Er zijn zo enorm veel dingen die me blij maken dat het onmogelijk is te kiezen.

Zijn er zaken (op micro- of macroniveau) waar je je aan kapot kunt ergeren?

Net zoals dat ik van heel veel dingen gelukkig kan worden kan ik me ook enorm graag en met volle overtuiging aan dingen ergeren. Ik heb geloof ik een mankerende emotionele rem en stuiter soms van het ene naar het andere eind van het emotionele spectrum. Wat soms enorm vermoeiend is maar meestal neerkomt op een prettige achtbaan. Ik probeer me zo min mogelijk te ergeren aan dingen tot dat ik besluit me er eens even flink aan te gaan lopen ergeren, en dan kan ik het prima. Maar meestal zijn dat dan hele kleine onbenullige dingen. Een goede vriendin van me verbaasde zich erover dat ik me zeker een goede 20 minuten lang kapot kon ergeren aan zoiets simpels als melk. Geen idee waarom ik dat toen deed overigens. Misschien als coping mechanisme. Als ik me maar voldoende en expres aan hele klein, onbenullige dingen erger dan hoef ik me niet kapot te ergeren aan alle grote, onvermijdelijke ergernissen en valt het uiteindelijk allemaal mee.

Welke rol speelt religie of spiritualiteit in jouw leven?

Geen enkele. Ik hecht geen waarde aan bovennatuurlijke ideeën over schepping, hoe het universum in elkaar steekt, of er wel of niet een god is. Ik gun het iedereen een invulling aan het leven te geven die prettig en op z’n plaats voelt. Voor mij is dat de wetenschap dat het leven eindig is, er na de laatste adem niets is. Ik vind dat een zeer prettige en geruststellende gedachte. Het leven is voor nu, niet voor straks. Ik vind het principe dat moraliteit, liefde, hoop, geluk afhankelijk zijn van een bovennatuurlijk entiteit enorm onuitstaanbaar. Mensen die afwegingen maken over zichzelf en anderen met in het achterhoofd de mening die een speciale ruimtepapa er over kan hebben vind ik eigenlijk een beetje raar.

Wat is volgens jou dé oplossing voor wereldvrede?

Die is er niet. We zouden met z’n allen een stuk aardiger met elkaar en tegen elkaar kunnen zijn. We zouden beter met elkaar en met de aarde om kunnen en moeten gaan. Maar absolute vrede op aarde is onhaalbaar. En dat is helemaal niet zo erg, er valt nog genoeg te redden en we kunnen allemaal ons uiterste best doen er zo dichtbij mogelijk te komen.

Wat draag jij bij om de wereld een mooiere plek te maken? 

Ik probeer alles en iedereen zo positief mogelijk te benaderen, mensen te helpen waar ik kan. Ik hoop altijd dat dat leidt tot een soort sneeuwbal-effect van mensen die elkaar helpen. Niet omdat het moet, maar omdat het oké is om eens iets voor iemand anders te doen. Omdat ik en die ander daar allebei blij van worden.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Tot aan de geboorte van mijn kinderen stond de vakantie die ik met mijn vader maakte in Schotland heel erg in de top vijf van mooiste dingen die ik ooit heb meegemaakt. We gingen vroeger altijd met het hele gezin op kampeervakantie. Ik en mijn zusje in de ene tent, mijn ouders in de andere. Spullen in de auto of Canadese kano en dan een week of wat de hort op. Ik heb daar altijd enorm van genoten. Toen mijn vader voorstelde om samen met mij naar Schotland te gaan heb ik geen moment getwijfeld. We zijn zo’n drie en een halve week weggeweest en hij heeft mij zijn Schotland, een land waar hij heel vaak naar op vakantie ging, laten zien en tijdens die vakantie heb ik hem beter leren kennen. Iets dat me enorm veel waard is.