• Francine Aarts

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Gesprek met Francine Aarts

Wat maakt jou gelukkig?

Er zijn veel dingen waar ik blij van word. Onze kleine zwarte kat die snurkt als een volwassen man. Koffie. Glinsterende pasgevallen sneeuw. De eerste bloesem. Knuffelen met mijn vriend. Live percussie bij mijn Afrikaanse dansles. Fluitende merels. Rondrennen in het speeltuintje om de hoek met neefje (2) en nichtje (4). Dat nieuwe nummer van Michael Kiwanuka.

Of dit nou geluk is, weet ik niet. Wel weet ik dat ik er niet gelukkig van word om te lang over zo’n vraag na te denken. Dan krijg ik het gevoel alsof ik een beter, grootser, mooier antwoord zou moeten hebben. Maar juist dat hele ‘het moet beter, grootser, mooier’, is funest voor geluk. Dus ik blijf toch bij onze kleine zwarte kat die snurkt als een volwassen man. Bij koffie. Bij glinsterende pasgevallen sneeuw…

Als je iets zou kunnen veranderen op aarde, wat zou je dan willen veranderen?

Ik zou iedereen veganist willen maken. Er is zo ontzettend veel mis met de veehouderij. Niet alleen worden dieren vreselijk behandeld, de veehouderij heeft wereldwijd grote gevolgen. Ze speelt een enorme rol in klimaatverandering en leidt indirect tot droogte, honger en armoede. De zwakkeren op aarde zullen hier het hardst door getroffen worden, en de verschillen tussen arm en rijk zullen alleen maar toenemen. Als we met zijn allen zouden inzien dat zorg voor medemens en dier belangrijker is dan een stukje kaas of vlees, dan zou de wereld een veel mooiere plek kunnen zijn.

Welke rol speelt religie of spiritualiteit in jouw leven?

Ik kom uit het Rooms-Katholieke Zuid-Limburg, en als klein meisje vond ik de kerk reuze interessant. Ik begreep het misschien niet allemaal, maar had bijvoorbeeld een klein Mariabeeldje waar ik erg zuinig op was. Tijdens mijn studententijd leerde ik over wereldreligies bij de oecumenische studentenkerk en volgde ik vakken over de psychologie van religie. Hoewel ik mezelf niet meer als katholiek zie, heb ik die interesse voor religie en spiritualiteit nog steeds. Ik zou mezelf nu plaatsen in het hokje van liberale agnostische boeddhistische nihilisten – voor zover dat hokje bestaat. Dat wil voor mij zeggen dat ik probeer goed te leven, niet voor een god of een hiernamaals, maar voor mezelf en alle andere levende wezens. Daarbij heb ik veel aan de dingen die de Boeddha zei, maar ik vertrouw toch vooral op mezelf.

Hoe kijk je aan tegen de vluchtelingenproblematiek?

Wat een vraag… Die kwestie heeft zo veel verschillende kanten! Ik ben geneigd om te zeggen ‘laat ze maar allemaal hierheen komen’, maar hoe realistisch is dat? Ik heb niet genoeg kennis van alle politieke, sociologische en economische kanten om een gefundeerde mening te vormen, maar hoop van harte dat we de mens achter de vluchteling (blijven) zien en onze medemenselijkheid laten spreken.

Wat draag jij bij om de wereld een mooiere plek te maken?

Ik probeer goed te leven voor mens, dier en milieu. In de praktijk betekent dat, dat ik veganistisch leef en me als hoofdredacteur van VEGAN Magazine inzet om te laten zien dat veganisme eigenlijk best wel makkelijk, leuk én lekker is. Daarnaast probeer ik me in te zetten tegen seksisme, racisme, homofobie en andere vormen van onderdrukking. Soms komen die dingen samen, zoals in het coverartikel van het laatste VEGAN Magazine: ‘Veganisme heeft een kleurprobleem – wat doen we daaraan?’ Ik ben zeker geen heilige, en offer niet alles op voor anderen, maar ik doe mijn best om mijn steentje bij te dragen. Het enige dat nog ontbreekt is een betaalde baan als wereldverbeteraar. Als je er nog eentje weet…?

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Ook weer zo’n lastige vraag. Want wat is nou HET mooiste? Erg bijzonder vond ik het in ieder geval om vrijwilligerswerk te doen op een wolvenreservaat in Colorado. Op een prachtige plek in de foothills van de Rocky Mountains, een uur rijden vanaf het dichtstbijzijnde dorpje, bevindt zich een kleine gemeenschap van vrijwilligers die voor zo’n 35 wolven zorgt. De wolven kunnen helaas niet meer in het wild leven, maar hebben op het reservaat een goed leven. Als je dan na een lange dag werken in een geïmproviseerde hot tub naar de Melkweg kijkt, en de wolven hoort huilen, tja… dan heb je toch niks meer te wensen?