• Hans Feddema

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Niemand kwam haar te hulp

Wat een paradox: de een wordt gered en de ander onder de ogen van velen verkracht. Hebben we iets dubbels in ons binnenste nl. enerzijds moed en liefde (compassie) en anderzijds angst en lafheid? Ik denk het. Hoe alcohol daar op in werkt, weet ik niet precies, maar laten we niet gaan oordelen: alle vier waarden of kwaliteiten mogen er op zich zijn. Ze onderdrukken werkt averechts. Zelf zou ik geprobeerd hebben naast de om hulp roepende vrouw te gaan staan. Liefst samen met nog 2 of 3 omstanders. Als dat niet lukt: alleen. Ook al weet je dat de ‘verkrachter’ zich dan ook tegen jou kan gaan keren.

Als jonge antropoloog deed ik ooit onderzoek in een illegale squatter- of slumwijk van Botswana’s hoofdstad Gaberone. Alleen overdag.‘s Nachts was dat zonder straatlampen gevaarlijk. Op een zaterdag, de ‘payday’ voor de werkers in de fabrieken in Gaberone, bleek dat ook eens voor mij het geval. Terug in de slum was een groep mannen gaan drinken, wat plotseling resulteerde in een vechtpartij. Ik zag dat en probeerde wat te sussen met meteen het gevolg dat ze, de eigen ruzie vergetend en denkend dat ik uit het naburige Z.-Afrika kwam, mij bont en blauw trapten. Plat op de grond liggend, leken m’n laatste dagen geteld, ware het niet dat plotseling een vrouw, ziend wat er gebeurde, me aan een hand uit het kluwen sleurde, waarna de dronken mannen verbaasd zagen hoe we hand in hand weg renden. Dit was synchroniciteit of ‘zinvol toeval’.

De vrouw, een ongehuwde moeder, 500 meter verderop in een shanti-hut wonend en er overlevend via verkopen ‘s avonds van slechts wat losse kaarsen en eieren, zat in een steekproef-interview van 100 mensen van me. Ze kende me toevallig, doordat ik haar een paar dagen terug m’n interviewvragen had gesteld. Dat ze een krachtige vrouw was en net toevallig langs kwam, deed me zeggen, dat het ‘kennelijk nog niet m’n tijd was’. Maar dit is iets voor wellicht ’n ander verhaal.

Wat ik leer is, dat je bij het helpen ook wijs en prudent moet zijn en zeker de omstandigheden in acht moet nemen. Ik deed dat toen te weinig. Als ‘blanke’ buitenstaander kun je onbedoeld juist gaan fungeren als een extra lont in het kruitvat. In het geval van de verkrachting van 2 oktober lag er een taak voor de politie. Als de politie er niet is, moet je je hart volgen. Als het kan met meerderen, en dan zo tactvol mogelijk. Dat de meeste omstanders dronken waren, verklaart waarschijnlijk, dat zo’n tactvol ingrijpen niet mogelijk bleek.

2 reacties:

  1. Wat een ontroerend verhaal, Hans.
    Ik kan me vinden in je advies en denk dat je analyse onderaan wel eens de juiste zou kunnen zijn. Ik pleit voor minder dronkenschap…

  2. Dank je Talante. Ja dronkenschap . Het ging op 2 october ook om feesten met muziek en hossen. Ik woon t.o. de Twee spiegels op de Nieuwstraat, doe soms mee, maar ontvlucht ook vaak het lawaai. Men in dat geval al feestend mogelijk ook gedach thebben, dat het geen verkrachten was, maar publiek/speels beetje vrijen.(de moraal wordt ruimer), het om hulp schreeuwen kan ook speels zijn. Je moet het geval echt zelf meemaken om goed oordelen Vrouwen in Afrika sterk, weten in harde situatie overleven. HANS FEDDEMA