• Open gesprek

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Open gesprek

“Open Gesprek” is een discussiegroep op Facebook van Open Kerk Leiden waarin regelmatig een onderwerp aan de orde wordt gesteld waarover wordt gediscussieerd. Maar waarin je ook zelf vragen kunt stellen of meebeleven wat anderen voelen.

Wat maakt jou gelukkig?

Aan de hand van korte persoonlijke vertellen mensen wat hen gelukkig maakt, hoe zij denken over onze wereld en wat zij doen. Deze serie Open Gesprekken geeft iedereen een stem. De diversiteit is wat onze maatschappij zo boeiend maakt en daarmee ook het individu.

meer

Kindermediatie

Een conflict oplossen voordat het een ruzie wordt, voordat het ontaardt in fysiek geweld, op de openbare Brede School Merenwijk is dat de normaalste zaak. De doelstelling van de BS Merenwijk is om een vreedzame school te zijn in een vreedzame wijk. Het sleutelwoord is Kindermediatie, kinderen lossen met hulp van kinderen, mediators, hun eigen problemen op.
Mary Caulker, 11 jaar, mediator sinds 2012: “met je mond uitleggen wat je ervan vindt en waarom je dat vindt, is beter dan dat je je wapens pakt en gaat vechten.”.
In de Bergrede zegt Jezus: het is beter er met iemand uit te komen dan naar de rechter stappen.

We gingen een kijkje nemen en spraken met Caroline de Haas, als leerkracht vanaf het begin (2010) betrokken bij kindermediatie, en met Ger van der Meer directeur van de Brede School Merenwijk. Voor de camera vertellen vijf mediatoren, Mary, Elif, Sanae, Hassan en Youssef, wat zij ervan vinden, over hun ervaring als mediator met prachtige voorbeelden. Op de vraag: zouden grote mensen dit ook moeten doen, antwoorden zij volmondig “Ja”.

meer

Wit / zwart

Nog verdoofd door de aanslagen in Parijs, worden we overstroomd met ‘veiligheidsanalyses’ en ‘angstverhalen’, het komt nu wel erg dichtbij, kan dit ook in Amsterdam of Leiden gebeuren? Nog erger is dat gewelddadige acties plaats vinden tegen moskeeën in Nederland. Alsof de mensen daar handlangers zouden zijn van de terroristen. Onaanvaardbaar is dit geweld in eigen land!
Wat daar tegen te doen?

meer

Wie is mijn naaste?

Is onze samenleving echt zo verhard of worden de foute dingen te veel uitgelicht. De positieve dingen en de zorg voor elkaar raken ondergesneeuwd en we worden meegesleept in het “zie je wel!” effect?
Wij denken dat er wel degelijk veel aandacht is voor onze medemens, hoe anders kunnen organisaties als Sensoor voldoende vrijwilligers krijgen? Maar de samenleving is ook complexer, soms is het overleven, het is niet altijd even gemakkelijk en is Sensoor hard nodig.
Maar de liefde voor de medemens is er nog steeds, alhoewel die soms overstemd wordt door schreeuwers als “AZC, weg ermee”.

meer

Als iemand hulp nodig heeft ...

In de nacht van 2 op 3 oktober vond een jonge vrouw een stomdronken man die tegen de heg aan naast zijn fiets lag te slapen. Ze twijfelde geen moment, maakte hem wakker en bracht hem naar huis. Het leverde een hilarisch verhaal op.
In diezelfde nacht werd in de drukte in het zicht van vele tientallen feestvierders een jonge vrouw verkracht. Ze riep om hulp, maar niemand kwam haar te hulp.
Waarom draaien mensen hun hoofd om als anderen hulp nodig? We vroegen Dr. Hans Feddema, schrijver, antropoloog, polemoloog en initiatiefnemer van het Filosofisch Café Leiden, om een reactie?
En aan jou de vraag: zou jij helpen?

meer

Facebook, ja of nee?

Een discussiegroep op Facebook waarin je kunt meediscussiëren, vragen kunt stellen en meebeleven wat anderen vinden en voelen.
Is dat wel zo’n goed idee? Wat vind jij?

meer