• Hulp bij zelfdoding?

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Mijn leven is voltooid

Mijn leven is voltooid, mag ik dood? Een commissie onder leiding van Paul Schnabel adviseerde de regering deze week, stervenshulp niet te regelen, meer hierover …

Vorige week is mijn buurman overleden, uitgeput en uitgemergeld, van ouderdom gestorven. Hij was dement en kon al jaren niets meer. Zijn leven was geleefd, fysiek gezond, maar hij zat de hele dag in zijn stoel. Zijn vrouw en kinderen hebben hem tot het eind thuis kunnen verzorgen.
Twee jaar geleden wilde hij uit het leven stappen, maar dat mocht niet. Hij was niet ongeneeslijk ziek. Voor deze mensen met een voltooid leven, die geen uitzicht meer hebben wil een krappe meerderheid het wettelijk toestaan om uit het leven te stappen.

Ds Ad Alblas is mordicus tegen, hij noemt het in zijn blog zelfs wettelijk geregelde moord. Lees hier zijn blog.

Onderstaand twee college van de Universiteit van neerland:

  1. Wanneer mag je iemand helpen bij zelfdoding?
  2. Waarom willen mensen eigenlijk dood?

Prof.dr. Suzanne van de Vathorst, medisch ethicus bij het ErasmusMC, is bijzonder hoogleraar “Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven”, in deze video legt zij uit wanneer je ieamd mag helpen bij doodgaan.

Waarom willen mensen dood? Volgens psycholoog Ad Kerkhof (VU) willen mensen eigenlijk niet dood. Wat er dan toch gebeurt in het hoofd bij iemand die speelt met de gedachte om zijn of haar leven te beëindigen en hoe kun je iemand helpen.

WAT VIND JIJ???
Reageer op dit bericht of stuur een jouw mening naar redactie@openkerkleiden.nl dan zetten wij het op deze pagina.

 

Ton Zeilstra:

Oudere mensen die niets meer kunnen, eenzaam zijn, dement maar wel fysiek gezond, die in hun stoel jaren zitten te wachten op de dood die maar niet komt, moeten op een humane manier uit hun in-humane leven kunnen stappen. Dit krijgt nu (mijn definitie) het label van “voltooid” leven. Dit is maar een voorbeeld, zo zijn er meerdere definities / situaties van een voltooid leven.

En natuurlijk moet het in de toekomst niet zo gaan: “Mevrouw, in welk schap liggen de zelfdodingspillen?” “Oh, meneer, bij de kassa, in het schap bij de snoep”.

Wij zijn er geweldig goed in om het leven te rekken, maar ook daar is de discussie hoe ver moet je gaan. Wij vinden dus dat wij zelfbeschikking hebben om om ons leven te rekken, ook zelfbeschikking om dat niet te doen en de behandeling stopzetten, en dus ook een einde maken aan een uitzichtloos en voltooid leven. Dat moet ook mogelijk zijn als je niet ongeneeslijk ziek bent.

Wat wel, wat niet, aan welke voorwaarden moet worden voldaan, dat moet wettelijk geregeld zijn, net zoals ook euthanasie en abortus wettelijk geregeld is. Als euthanasie daarin voorziet, is dat voor mij voldoende.

Jouw mening?

Jouw mening komt hier, stuur deze naar redactie@openkerkleiden.nl