• Eddo Velders

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Heelheid

Zomergast Glenn Helberg riep 6 augustus jongstleden op tot heelheid. Vanuit empathie nagaan waarom de één een negen ziet waar de ander een zes waarneemt. Je verdiepen in het standpunt van de ander zonder jezelf te verliezen. Zoeken naar heelheid geeft zo richting aan het zich tot elkaar verhouden. In een gelijkwaardige relatie hebben beiden een gelijk belang. Je ervaart heelheid als ieder daar voor 100% voor gaat. In mijn dagelijks leven heb ik hier mijn handen vol aan.

Het wordt nog een paar tandjes lastiger als ik naar heelheid streef met mijn leefomgeving. De aarde waar ik op mag leven. Het plastic dat ik in een grijze como-zak verzamel wordt door de plastic-recycler niet vertrouwd want anderen storten in deze ondoorzichtige zak hun restafval in diezelfde plasticbak. Ik word hier verdrietig van. Lukt het ons dan niet als ieder mens in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier naar heelheid streeft. Is het echt nodig dat iedereen radicaal zijn gedrag verandert om heelheid te bereiken. Hebben we nog buffers en proviand genoeg om samen een route te vinden waar het veilig varen is langs bakens die richting geven. Mogen we nog fouten maken en kunnen we met vallen en opstaan aansluiten op het ecosysteem Aarde. Of isoleren we ons eigen belang als belangrijkste onderdeel.

Een hele pittige en urgente vraag waar ik deze vakantie nog eens over na ga denken.