• Eddo Velders

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Dienen

Vrienden verwachten een baby. Tijdens een goed gesprek komt de vraag op ‘wat gaat deze baby dienen en waartoe zal dit kleine schepsel er zijn?’ Dit raakt aan de existentievraag ‘waarom zijn we er’.

De joodse rabbi Aschkenasy zegt ‘geliefd is de mens’. Hij roept op tot het liefhebben van de mens. Dit vloeit voort uit het besef dat we allen deel van dezelfde schepping zijn.

Astrid Holleeder beschrijft hoe vader en moeder toeleven naar de komst van Willem. Vader drinkt en zijn agressieve gedrag duurt voort tijdens de zwangerschap en daarna. Willem groeit op in een gezin waar hechting moeilijk is. Hij ontwikkelt een persoonlijkheid waar we via boeken en rechtszaken een kleine inzage in krijgen. Ik krijg het koud en ril over mijn hele lijf als ik ervaar hoe een leven zonder empathie er uit ziet. Dat wil ik niet.

Ik hoop dat de vrienden van hun baby kunnen houden en uit laten groeien tot een mens waarin het leven zich kan ontplooien. Dan dient deze mens de schepping en kan hij of zij zelf ook gaan scheppen. Dat begint met eten geven. En minstens zo belangrijk zijn de gevoelens: jij doet er toe, je mag er zijn en jouw leven heeft voor ons een betekenis.

Ik hoop dat het jullie lukt, goede vrienden en het kind diezelfde mooie intenties kan doorgeven. Ik voel met jullie deze opdracht. Ik doe mee en wil ook zo het leven dienen.