• Hans Feddema

Open Kerk op Facebook

Wil je meediscussiëren over OKL wel of niet op Facebook en waarom, dat kan in de discussiegroep op Facebook.

Uw mening

Minister Schippers wil hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven wettelijk mogelijk maken. Reageren kan ook via "Mijn leven is volooitd".

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...

Afscheid kleurrijke pastor Ds Ad Alblas

Vanuit Woubrugge de Leidse Binnenstad wel bezoekend, lukte het me niet Ad Alblas tegen te komen. Maar toen ik omstreeks de eeuwwisseling het dorp weer inruilde voor de stad, kon ik vrijwel meteen niet om hem heen. Dat geldt trouwens ook voor zijn charmante echtgenote.

Was ik door jarenlang onderzoek in Afrika en Azië als antropoloog de administratieve band met de kerk wat kwijtgeraakt, in Woubrugge en Leiden herstelde zich dat, ook al kerkte ik allengs meer bij de Leidse Studenten-Ekklesia. De 700 jaar oude gotische Hooglandse kerk, waarop ik uitkijk vanuit m’n studeerkamer is overigens de trots van de wijk.

De er door Ad georganiseerde Evensongs en vooral zijn Kerstnachtdiensten in de oude Pieterskerk probeerde ik niet te missen. Wat me raakte in z’n preken was dat hij dat minder verstandelijk en meer vanuit z’n hart deed en daarbij een warme uitstraling had. Iets wat me ook in Afrika was opgevallen, dat mensen er meer vanuit hun hart leven, ja zelfs in ellende blij kunnen zijn of grapjes maken. Behalve bevlogen kon Ad ook droog reageren. Toen ik vanuit m’n VU-onderzoek over Nieuwe Spiritualiteit hem eens zei, dat engelen weer terug zijn, zij het dan niet met ‘vleugeltjes’, maar als krachten uit de Lichtwereld, reageerde hij: ‘bij mij is dat geloof nooit weg geweest’. Zo van, ‘ik zie wel dat de wereld verandert, maar engelen daar geloof ik gewoon in’. Het klikte tussen ons.

Omdat ik wat aan politiek deed, kwam hij met een plan om samen in een sfeervolle plek in de Hooglandse kerk in dialoog te gaan met werkgevers en vakbeweging over hun sociaal-ethisch en klimaat-ethisch opereren. Zo zijn tientallen kopstukken uit het bedrijfsleven uitgenodigd voor lunchgesprekken onder zijn leiding. Heb er goede herinneringen aan. Zo had hij meer mooie initiatieven, onder meer om de compassie in stad en land meer onder de aandacht te brengen. Hij werd niet voor niets voorzitter van de Leidse Raad van Kerken. Geen wonder, dat hij ook bij de gemeente opviel en recent een erepenning van de stad Leiden kreeg. Vond het dan ook geweldig dat hij toestond, dat ik hem m’n boek ‘Keizer Zonder Kleren, God als Kracht en het Dogma Voorbij’ (2016) publiek mocht aanbieden tijdens een lezing bij Kooyker. Was daarin wel loyaal naar de kerk, maar toch ook kritisch, ervoor pleitend dat ze kiest voor spiritualiteit en hervorming.. Opvallend hoe liefdevol en pastoraal hij toen daarop reageerde. Ben blij met z’n zijn en z’n uitstraling.